ÅEC - träningsdagbok v 2

En träningsvecka mot mitt mål Åre Extreme Challenge är till ända. Jag har gjort mina timmar, känner mig stark och är frisk.
Min fokuspunkt under testerna! 🙂

Den här veckan var lite speciell då jag hade tester på torsdagen vilket påverkar hela veckans upplägg. Jag tränar lugnt och lägger in styrka i början med målsättningen att prestera max på testerna för ett så bra resultat som möjligt. Jag ser till att sömnen är bra, försöker få 8-9h/natt, och stretcha det som behövs. Jag vill att kroppen ska känna sig pigg.

Testdagen närmar sig och jag ska göra ett VO2-max, maxpuls och tröskeltest. På morgonen tar jag 30 minuter på yogamattan, stretchar samt förbereder mig mentalt. Jag lyssnar på musik som ger mig kraft och är helt närvarande i stunden när jag går igenom varför jag gör detta. När jag gör tester så måste jag ha det fullständigt klart för mig, annars kommer inte motivationen finnas och testerna får inte den kvalitet jag är ute efter. Det skulle både bli bortkastade pengar och slöseri med tid.

Jag ska alltså genomföra ett test där jag ska springa tills jag inte orkar ta ett enda steg till. Det är en mental utmaning och jag är nervös innan. Är på plats i god tid för att återigen ta mig till min mentala plats där inga frågetecken råder. Med musiken som ger mig kraft i lurarna ser jag till att andningen är i magen och att jag har fullt fokus. Jag är ute i god tid men stöter på André som tycker vi kan köra igång direkt.

Både praktiskt och snyggt! 😀

Jag provar ut en mask, han går igenom testet och sedan värmer jag värmer upp i 10 minuter på löpbandet. Jag hittar den visuella punkt jag ska koncentrera mig på när testet börjar och fokuserar bilden där under uppvärmningen. Mitt varför. Jag väljer att ha detta privat då det är för min egen skull jag gör detta.

Nu börjar prövningen och springer treminutersintervaller med lutning på bandet. Efter tre minuter kliver jag av och André sticker mig i fingret. Det är cirka en minuts vila mellan intervallerna och efter varje paus höjs hastigheten. Här ska vi hitta min tröskel och laktatnivå. Jag känner mig stark och fokuserar enbart på punkten och min bild. Ju högre ansträngningen blir desto lättare märker jag att jag tappar fokus och blicken drar iväg ut i gymmet eller på annat som rör sig.

Jag noterar distraktionen och behåller fokus, tänker på att springa avslappnat, slappna av i käken och låter benen arbeta. Spänner jag käkarna brukar hela axelpartiet få en anspänning och det kräver onödig energi.

Efter sex treminutersintervaller är André nöjd och jag får återhämta mig i 15 minuter.  Jag stretchar, andas och förbereder mig för VO2 max. Nu ska jag alltså springa tills jag inte orkar ta ett enda steg till.

Upp på bandet och i med slangarna. Den här gången är det samma hastighet på löpbandet och varje minut höjs istället lutningen. De första minuterna går snabbt och jag andas bra, fokuserar på min punkt och låter benen göra jobbet. När det blir brantare och pulsen rusar blir det tyngre och tyngre och jag får arbeta aktivt med att återigen hitta motivationen. När jag hittat tillbaka mentalt springer jag några minuter till och kliver av när jag inte har kraft kvar att hålla farten. Direkt när jag sätter mig kommer tvivlet. Hade jag kunnat springa längre?

Nej, jag tog ut mig maximalt och är jättenöjd! Nöjd över att jag kände mig stark rakt igenom och att jag hade mitt mentala fokus med mig hela tiden.

Warrior mindset = Ingenting är omöjligt! Jag utmanar mig själv och växer. Det här gör jag för mig själv och för att kvalitetssäkra mina träningstimmar ytterligare.

Testdagen blir alltså högintensiva intervaller.

Fredagen bjuder på strålande sol och jag tar ett lugn skatepass för att känna på kroppen.
Jag har planerat in fler timmar träning under helgen med ett lägre tempo och även utrymme för sociala träningspass utomhus för att njuta av vintern. Kroppen känns pigg och helgen avslutas med sex timmar träning totalt.

Nu är jag redo att gå in i vecka 3! Bring it on!

VECKOSUMMERING


Styrka: 1h helkropp
Löpning: 3h lågintensivt och intervaller
Skidåkning fristil: 4h Tröskel, lågintensivt och intervaller

Totalt 8h

Stretch/rörlighet: 40 min

Tack!

Vi återkommer inom kort!

Den här sidan använder cookies för att göra ditt besök så smidigt som möjligt.